filmesn1
filmesn2
filmesn3

 

„Hív az archív” – filmes-médiás napok a Kispesti Deák Ferenc Gimnáziumban

Idén január 21-én és 22-én tartottuk a minden évben megrendezésre kerülő programsorozatot, melynek a gimnázium kommunikáció szakos diákjai nem csak befogadói, hanem szervezői és alkotói is egyben.
Múltat idéztünk két értelemben: visszahoztuk a régi mozgóképek világát és a gimnázium saját múltját – egykori médiás diákjaink segítségével.

Az iskola auláját a legifjabb médiások, a kilencedikesek ezen a két napon retro-teaházzá változtatták, így Beatlesre és Abbára tízóraizhatott mindenki, miközben a falakról korabeli filmplakátok tekintettek ránk, fejünk felett pedig bakelitlemezek és francia sapkák lóbálództak.

Aki beljebb merészkedett, csütörtök délután másféle dallamok ütötték meg a fülét: az énekteremből hangos zongoraszó kísérte Chaplin akrobatikus bukdácsolását és Hans Richter 1927-ben készült avantgárd látványjátékát. A zongoránál a gimnázium két tehetséges zenésze, Méder Noémi és Szabó Ágnes idomította a billentyűket. A legnagyobb örömmel persze a gyerekek azokat a „mű némafilmeket” fogadták, melyeket 11-es társaik (Kerekes Ádám, Pető Adrienn és Szedlacsek Dorttya Lilla) készítettek a gimi hétköznapjairól.

Szemben a rajzterem a hetvenes évek mozijává változott, a Volt egyszer egy vadnyugat és a Csillagok háborúja széria első darabjának legendás képsorai peregtek, hogy aztán megadják magukat az utókor elemzésének.

Késő délután megérkezett Kispéter István, a Magyar Nemzeti Filmarchívum archivátora, hogy beavassa hallgatóságát abba, hova tűntek a régi filmek és milyen eszközöket alkalmaztak a szocializmus híradósai a valóságferdítésre.

Péntek délután különleges találkozóra került sor: visszalátogattak az alma materba azok a diákjaink, akik azóta filmes, médiás illetve kommunikációs szakterületek kiváló ismerőivé váltak,  hogy átadják tapasztalataikat a következő nemzedéknek. A jelenlegi médiás diákok csapatokba rendeződtek, majd rövid felkészülést követően szakmai interjúkat készítettek vendégeinkkel, hogy aztán egy power pointos prezentáció keretében számoljanak be a public relation, a külpolitikai hírszerkesztés, a rádiós műsorvezetés vagy éppen a médiaszociológia fejleményeiről.

Élménygazdag napok vannak mögöttünk: az archív hívott és mi mentünk.

Weszely Kinga programfelelős