At first page Next page
IMG_0911
toroko (1)
toroko (10)
toroko (11)
toroko (12)
toroko (13)
toroko (14)
toroko (15)
toroko (16)
toroko (17)
toroko (18)
toroko (19)
toroko (2)
toroko (20)
toroko (21)
toroko (22)
toroko (23)
toroko (24)
toroko (25)
toroko (26)
toroko (27)
toroko (28)
toroko (29)
toroko (3)

 

"Idén is sikerrel fejeződött be az önkormányazat testvérvárosi csereüdültetési programja. Közel száz kispesti gyerek utazhatott ingyen külföldre. Azóta, hogy az önkormányzat intenzíven foglalkozik a testvérvárosi kapcsolatokkal - ez főleg az előző 2006-tól kezdődő ciklus óta jellemzi a kerület vezetését - több mint ezer kispesti gyermek utazhatott külföldre és ugyanennyi külhoni diák ismerkedhetett meg a kerület nevezetességeivel, a magyar kultúrával és tájakkal, valamint az itt élő emberekkel.

Az elmúlt hét évben a szerbiai magyar lakta Zombor városába, a horvátországi Vrbovecbe, A bolgár Smolyanba, a lengyel Krzeszowicebe és idén a törökországi Pendikbe (amely Isztanbul egyik kerülete) utaztak a kispesti gyerekek. Minden évben más és más kerületi iskola diákjai nyaralhatnak az önkormányzat támogatásával külföldön. Az idei évi programban a Deák Ferenc gimnázium tanulói Törökországba, az Erkel Ferenc Általános Iskola diákjai a horvát tengerpartra, az Ady iskola gyerekei Zomborba, a Pannónia suli tanulói pedig Lengyelországba utaztak. Idén a csoportok július közepén indultak, ez előtt a külföldiek már Kispesttel, illetve Magyarország nevezetességeivel ismerkedhettek. Az elmúlt évekhez hasonlóan a magyar és a testvárvárosi szervezők ismét mozgalmas programot állítottak össze. Horvátországban természetesen a tengerparti fürdőzős élmények voltak a kiemelt események, Lengyelországban a krakkói kirándulás és a felnőtt kísérőknek az auschwitczi haláltábor megtekintése volt feledhetetlen élmény. A „török csoport” Isztanbul történelmi nevezetességeivel, a Boszporusz két partján található számtalan élménnyel gazdagodhatott. Külön érdekesség, hogy az itthon élő szülők, a fő szervező Szilágyi Istvánnak köszönhetően folyamatos online információkat kaptak a testvervaros.kispest.hu oldalon, így nem kellett sokat izgulniuk a gyerekek miatt. Az önkormányzat az idei programokhoz egyébként jelentős anyagi támogatást is nyert az Európai Uniótól." (Kispesti Magazin 2011. augusztus 26.)

A Kispesti Deák Ferenc Gimnázium 19 tanulója jutalom kirándulásként utazhatott 2011. július 11-20. között Isztambulba. A színes programok között szerepelt a történelmi Isztambul megismerése, hajókázás a Boszboruszon, a testvérvárosi Pendik kerület bemutatása majd négy napos "nyaralás a nyaralásban" a Doga Tatil Koyu csodálatos üdülési központban Törökország ázsiai részén. Sok-sok sport, tánc, jókedv, napfény és nem utolsó sorban házigazdáink nagylelkúsége, vendégszeretete kísérte végig utazásunkat.