borze (3)
borze (4)
borze (5)
borze (6)
borze (8)
borze (9)
borze (11)
borze (12)
borze (13)
borze (14)

 

2014.04.08.-ai „ÖNKÉNTES” BÖRZE – avagy
Diákok találkozása a fogadó intézményekkel.

Rohanó világunkban saját magunkra is alig van időnk, nemhogy más/mások megsegítésére. Fontos, hogy ez változzon és egy pozitív gondolat társuljon, a közösségi szolgálat kifejezéshez. Meg kell változtatnunk a diákok felfogását, világlátást a tekintetben, hogy azzal, hogy a másikért teszünk valami jót, nem csak az adott teendőinket látjuk el – amit az érettségi feltételéül szabtak - és szerzünk örömet esetleg egy gyermeknek, idősnek, állatnak, hanem rájuk is nagyon nagy hatást gyakorol. Szeretnénk elérni, hogy idővel belássák: tényleg jobb adni, mint kapni. Ezt a célt szolgálta a Köznevelési törvény is, amely 2016 évtől az érettségi feltételeként 50 óra közösségi szolgálatot írt elő.

Mindezek a célok elérése érdekében, az állásbörzék mintájára szerveztünk egy találkozási lehetőséget, a közösségi szolgálatot fogadó szervezetek és a diákok között, mert fontosnak és nagyon aktuálisnak tartjuk az intézmények közvetlen megismertetését és ez által kedvező benyomást keltve a diákokban. A főszervező Gyülvészi Gyula, végzős diák volt, aki ezt a programot az emberismeret és etika tantárgy írásbeli feladataként valósította meg. Szerettük volna elérni, hogy aki eddig rossz véleménnyel volt a közösségi szolgálattal kapcsolatban, az is úgy távozzon a börzéről, hogy „na, igen ez hasznos, jó dolog volt és ide szeretnék jelentkezni!”

Célunk volt az is, hogy minél szerteágazóbb kínálatot mutassunk be a börzén jelen lévő – a közösségi szolgálatban részt vevő - gimnáziumi 8 osztálya számára. Amellett, hogy mind a diákok, mind a szervezetek közelebb kerüljenek egymáshoz, fontos az is, hogy jobban megismerjék egymást, s ez által, szívesebben vállaljanak szolgálatot az adott intézménynél.

Az iskolában előtte figyelemfelkeltő plakátot raktunk ki, aminek elkészítése közben arra törekedtünk, hogy nekik mi tetszene, és tényleg mi keltené fel a figyelmüket.

Meghívott intézmények névsora (Vastagon szedettek, akik részt is vettek):

  1. WWF
  2. Árnyas óvoda
  3. Noé állatmenhely
  4. Gyömrői Árvácskák Állatotthon
  5. Vigyél haza Alapítvány
  6. Élek-Ág Alapítvány
  7. Lelenc kutyamentő egyesület
  8. Fauna Alapítvány
  9. Bárka Kőbányai Szociális és Gyermekvédelmi központ
  10. Beszélj Velem Alapítvány
  11. Kis Lord Alapítvány a Gyermekekért
  12. Természetjáró Fiatalok Szövetsége
  13. Wekerlei Kultúrház és Könyvtár
  14. Greenpeace
  15. Mesevár Óvoda
  16. „Segítő Kéz” Kispesti Gondozó Szolgálat
  17. Kispesti Uszoda
  18. Gyermek Jóléti Központ
  19. Katasztrófa Védelem
  20. Wekerlei Társaskör
  21. Rocksuli Budapest
  22. Harmónia Háza
  23. Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház
  24. AFS Magyarország Nemzetközi Csereprogram Alapítvány
  25. Mozgásjavító Óvoda, Általános Iskola, Szakközépiskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Kollégium
  26. AIESEC

A megjelent körülbelül kétszázhatvan diáknak is szerettük volna megmutatni, hogy milyen sokszínű és emberközeliek az intézmények. Az osztályok egy külön időbeosztás szerint, félórás váltással vettek részt a börzén.  Nagyszerű szervezetek, gondosan jól megtervezett programokkal, lehetőségekkel várták a diákokat. Úgy gondoljuk, hogy tartalmas programokat, lehetőségeket kínáltak fel.

A visszacsatolás érdekében kérdőívet is készítettünk a szervezeteknek, öt olyan kérdést fogalmaztunk meg, ami sikereket árult el a rendezvény alakulásáról.
Az eredményekről reméljük kézzelfoghatóbb szolgálati sikereket is fel tudunk majd mutatni, addig is beszéljenek erről a fotók.

Oláh Ilona
Közösség szolgálati kapcsolattartó