Berlin1
Berlin2
Berlin3
Brandenburgi kapunal
Fernsehturm
Humboldt Egyetem
Potsdam_Cecilienhof
Reichstag

Berlin, az élő történelem

Iskolánk az idén Németország fővárosába, Berlinbe szervezett 6 napos tanulmányi kirándulást. Repülővel érkeztünk és már délután bele is merültünk a város rejtelmeibe. Körbenéztünk az Alexander Platz-on, felmentünk a Fernsehturmba, a tér közelében álló tévétoronyba, elsétáltunk a Nikolaiviertelbe, Berlin régi városközpontjába.

Másnap végigsétáltunk az Unter den Linden-en, bekukkantottunk továbbtanulásunk egy lehetséges helyszínére, a Humboldt Egyetemre is. A Friedrichstrassen egyik ámulatból estünk a másikba. Először a Dussman das Kulturkaufhaus hatalmas könyv és CD-kínálatától, majd a Volkswagen-szalon legfrisebb autócsodáitól. A Brandenburgi kapu  az idők során több olyan eseménynek tanúja volt, amelyek nemcsak Berlin és Németország, hanem Európa és a világ 20. zázadi történelme szempontjából is fontosak. A mellette található Stille-szobában (Csend-szoba) elmélyültünk néhány percre gondolatainkban.

Jártunk a legendás hírű Konnopke büfénél, a Schönhauser Alleen a magasvasút alatt, ahol a valódi berlini  Currywurstot (currys virslit) kóstolhattuk meg.  A Story of Berlin múzeumban szemtanúi lehettünk Berlin történelmének a kezdetektől napjainkig, és jártunk egy atombunkerben is,amelyben a város lakosainak egy része túlélhetett volna egy atomrobbanást.

A Kurfürstendammon, az egykori Nyugat-Berlin főutcáján egymás mellett sorakoznak a világmárkákat felvonultató üzletek. Az elegáns, patinás KaDeWe Európa legnagyobb áruházai közé tartozik, ahol elsősorban csak nézelődtünk. Felmentünk a város jelképének számító Reichstag kupolájába, ahol a tévétorony után ismét madártávlatból láthattuk Berlint, ezúttal naplementekor. A Cigány Holokauszt Emlékparkot már sötétedés után, elemlámpák fényében fedeztük fel.

Tartottunk egy fal napot, mikor is csak az egykori berlini falnak szenteltük figyelmünket. Valamikor még a várost kettévágó, szürke jelkép volt, mára műemlékké vált. Jártunk a ’szellem’ pályaudvaron, a Dokumentationszentraleban, a Check point Charlienál, és az építészetileg fantasztikus Potsdamer Platzon, a Sony Centerben. A Berlin közelében fekvő, nagyon hangulatos Potsdam városában is körbenéztünk, ahol a potsdami szerződés aláírásának helyszínén, a Cecilienhofnál jártunk, és a Sanssouci kastély barokk stílusú kertjében sétáltunk.

Az egykori repülőtéren, a Tempelhofon kialakított szabadidő központban pedig levezethettük – a már ugyan fogyóban lévő – fölös energiánkat. Berlin folyóján, a Spreen sétahajókáztunk, majd fellépcsőztünk a Siegessäule tetejére, ahonnan ismét láthattuk Berlin panorámáját. A megrázó beton Holokauszt Emlékműnél megemlékeztünk a 2. világháború zsidó áldozatairól.A Pergamon múzeumban megtekintettük a páratlan szépségű Babiloni kaput. Az utolsó napon végigjártuk az East Side Galleryt, a 2 kilométer hosszan húzódó kifestett falmaradványt.Ezek után nem csoda, hogy mindannyian fájó szívvel hagytuk ott Berlint, és várjuk, hogy mikor kelhetünk útra legközelebb.

Köszönjük a szervező tanárok, Valkó Krisztina, Szabóné Gábor Anikó és Balla László munkáját, türelmét és lelkesedését.

Jövőre, veled …………