cen (1)
cen (1)
cen (2)
cen (3)
cen (4)

Látni a láthatatlant

A CERN idei nyílt hétvégéjét szeptember 12-13-án rendezte meg. Iskolánkból egy lelkes 15 fős csoporttal látogattunk el szombaton, 12-én a Wigner Kutató Központba.
Már az oda út is felért egy kalandtúrával; aki járt mostanában a Széll Kálmán tér környékén, az tudja, miről beszélünk…
Szerencsésen, bár több ciklusban értünk föl a KFKI-ba, ahol előbb egy érdekes összefoglaló előadást hallhattunk a CERN-ben folyó munkáról, az ott dolgozó magyar fiatalok kutatásairól.
Az előadás után a felállított sátrakban különféle kísérleti eszközöket láthattunk és próbálhattunk ki; például egy olyan müon-detektort, amellyel a testünkön minden másodpercben átszáguldó láthatatlan részecskéket lehet detektálni, sőt útjukat nyomon követni.
A helyszínen parkolt a FIZIBUSZ is, amelyben számos különleges kísérletet nézhettünk meg. Az interaktív kiállítás egymaga megérte volna a kirándulást, de a java még csak ezután jött!
Külön busszal csoportunkat beszállították a szigorúan őrzött Adatközpontba, ahol a CERN-ben végzett kísérletek adatait és mérési eredményeit tárolják, továbbítják és értékelik. Hihetetlen precizitás és különleges fizikai feltételek biztosítják az Adatközpont folytonos működését és biztonságát, felkészülve és ellenállva mindenféle lehetséges külső katasztrófának is.

Jövőre is lesz CERN nyílt hétvége. Legközelebb ti is jöhettek velünk, ha egy izgalmas, érdekes és cseppet sem unalmas fizikás kirándulásra vágytok!