oroszteahaz (1)
oroszteahaz (2)
oroszteahaz (3)
oroszteahaz (4)
oroszteahaz (5)
oroszteahaz (6)
oroszteahaz (7)
oroszteahaz (8)

Orosz teaház a gimnáziumban

Az idei adventi várakozást színesítette munkaközösségünk programja, melynek keretében szerettük volna az orosz kultúrát és az oroszországi szokásokat népszerűsíteni. Sok tanuló tanulja második idegen nyelvként az orosz nyelvet, sokaknak azonban ismeretlen ez a világ, vagy csak abból az időszakból vannak információik, amikor még állt a szovjet birodalom. Így valójában azt is szerettük volna elérni, hogy azok is többet tudjanak Oroszországról, akik nem tanulnak oroszul, megmutassuk azt, hogy a nyelv mögött valóságos kincsesbánya az a művészet, irodalom, hagyomány-rendszer, amely ezt a népet jellemzi.
Örömmel vettük, hogy a diákok is aktívan részt vettek a program előkészítésében. Süteményeket, jellegzetes orosz ételeket varázsoltak az asztalra. Sokan megkóstolták a pirozski, blincsiki és a hagymakupolácska nevű süteményeket. Ehhez a szamovárból igazi orosz teát is kaptak. Mások olyan tárgyakat gyűjtöttek össze, amelyek egykor a Szovjetunióban készültek és a magyarok is szívesen vásárolták azokat. Mini-televízió, szamovár, Lenin minden mennyiségben, cigarettatárca, eredeti népviseletbe öltöztetett babák, matrjoska, népművészeti kanalak, edények, teáskancsó és ébresztőóra is volt a kiállítási tárgyak között. Orosz nyelvű feliratok, rajzok díszítették a termet.
Nemcsak a kulináris élvezetekre gondoltunk, hanem sokféle játékot, vetélkedőt állítottunk össze, ezzel is érdeklődésre sarkalltuk diákjainkat. A jól ismert művészeti alkotások képei és a hozzájuk kapcsolódó történelmi, földrajzi, kultúrtörténeti kérdésekre sok tanuló próbált válaszolni. Igazi öröm volt látni, hogy a puzzle-játékon is sokan részt vettek. Ebben a játékban kétféle feladatot kaptak a gyerekek: képrészletekből kellett összeállítaniuk híres épületek, mesealakok képét, illetve egyszerű, mindenki számára ismert szavakat megtalálni. Jutalomként szaloncukrot, csokit, süteményeket lehetett nyerni. Az oroszt tanuló diákok sokat segítettek a program lebonyolításában.  Dekoráltak, berendezték az ebédlőt, kellemes hangulatú zene és filmvetítés kísérte a teaházba látogatók ott eltöltött perceit. Bízunk abban, hogy ezen a délelőttön mindenki jól érezte magát.
Az „Orosz teaház” megtervezésében Valkó Krisztina, Magyarovics Magdolna, Harmati Gábor vettek részt, továbbá a nyelvi munkaközösség minden tagja segítette munkájukat, így igazi csapatmunka eredménye volt ez a program.