kerekp_t (1)
kerekp_t (2)
kerekp_t (3)
kerekp_t (4)
kerekp_t (5)
kerekp_t (6)
kerekp_t (7)

 

A Nemzeti Tehetség Program pályázatának jóvoltából újra egy jó hangulatú természettudományos táborban vehettünk részt június 6. és 10. között. A tavalyi sikeren felbuzdulva a tábort ismételten egy Balaton körüli kerékpártúra formájában szerveztük meg annak a 28 szerencsés és ügyes diákunknak, akik tehetséggondozó programunk aktív résztvevői.

Az első nap Lepsény vasútállomáson találkoztunk túravezetőinkkel, a Tekerbringa igazán profi és lelkes csapatával, akik segítségével magunkhoz igazítottuk a kerékpárokat. Ezekkel folytattuk utunkat első szálláshelyünkig, Siófokig.
A délután az előkészítés jegyében telt: megalakultak a csapatok, elvégeztük az első kísérleteket mérőeszközeinkkel, és elkezdtük kitölteni a CSAF-ot. Vízmintát vettünk a Balatonból, majd este több-kevesebb sikerrel meghatároztuk a siófoki víztorony magasságát. Mivel szálláshelyünk csak 100 méterre volt a parttól, így amíg a vacsora rotyogott a bográcsban, az esti fürdőzés sem maradhatott el.

Másnap Balatonfüredig jutottunk, bár a nap jó részét Balatonfűzfőn töltöttük, ahol a csillagvizsgáló látogatása és a távcső kipróbálása után a bobpályán olyan száguldozást rendezhettünk, amilyet a kerékpárral nem tehettünk meg. Persze ezt sem úsztuk meg egy kis fizika nélkül…
A balatonfüredi szálláson vacsora után kémiai kísérleteket végeztünk, távcsövet, camera obscurát és cianotípiás technikával fényérzékeny papírt készítettünk. Másnap reggel, a papírok megszáradása után negatívokat rögzítettünk hozzájuk másoló keret segítségével és kitettük őket a napra. Amíg mi elfogyasztottuk a reggelit, el is készültek a képek.

A harmadik nap pihentető volt, viszonylag keveset ültünk a bringán. A délelőtt folyamán egy nagyot fürödtünk a Balatonban a füredi strandon, majd ebéd és egy kis szusszanás után Tihanyba látogattunk el, ahol a Belső tó vizének kielemzése után a tó melletti réten természettudományos akadályversenyt rendeztünk. A romantikus helyszínen elfogyasztott vacsora után várt ránk az Apátsághoz vezető emelkedő megmászása. Az Apátság megtekintése és a kilátás azonban feledtette minden fáradalmunkat, egészen sötétedésig gyönyörködtünk az elénk táruló látványban, majd visszasétáltunk a Belső tóhoz, ahol kerékpárjaink és egy izgalmas esti biciklizés vártak ránk. Haza vezető utunkat megszakítottuk egy kevésbé fényszennyezett helyen, ahol hosszú ideig bámultuk a csillagokat, felidézve a fűzfői csillagvizsgálóban hallottak mellett irodalmi élményeinket is. Vizsgálódásunknak a szúnyogok támadása vetett véget.

Kedden Révfülöp felé vettük az irányt, ahol a szállás elfoglalása után a csapatokat újabb érdekes feladat várta. Az általunk előzetesen elhelyezett QR-kódokat kellett megtalálniuk a városban, melyeket megnyitva érték el a feladatot. Ezeket megoldva juthattak el a következő állomásra. Az utolsó állomás a révfülöpi kilátó volt, ahonnan gyönyörködhettünk a Balaton déli partján és a víztükör közepén végigsöprő vihar villámaiban, amely táborhelyünket azonban elkerülte, így visszaérkezve hozzáláthattunk utolsó közös vacsoránk elkészítéséhez. 

Az utolsó nap délelőtt ellátogattunk a Laposa pincészetbe, ahol egy igazán modern üzemben megnézhettük hogyan készül, és hogyan kerül az üvegbe a bor. Egy kellemes túra keretében megismerkedtünk a Badacsony flórájával és faunájával, a régmúlt vulkanikus tevékenységeinek bizonyítékaival. 
Amíg a vonat indulására vártunk még volt időnk búcsút venni a tótól egy utolsó fürdéssel, majd szomorúan megállapítottuk, hogy elérkezett a tábor vége. Fáradtan, de rengeteg élménnyel gazdagon szálltunk fel a vonatra.