termtud (1)
termtud (2)
termtud (3)
termtud (4)
termtud (5)
termtud (6)

 

Természettudományos tábor 2018

Iskolánk diákjai a Nemzeti Tehetség Programnak köszönhetően idén már sokadik alkalommal kaptak lehetőséget, hogy részt vegyenek természettudományos táborunkban.
A tábor már hagyományos programnak tekinthető, de idén először egy egész éves folyamatos előkészítő munka „gyümölcseként” valósult meg.

Lelkes diákjaink már szeptember óta azzal töltötték hétfő délutánjaikat, hogy érdekes és játékos feladatokon keresztül bővítsék ismereteiket. A foglalkozások során gyűjtőmunkát, kísérleteket kellett végezniük, előadásokat hallgattak és tartottak, makettet készítettek, sőt verseket is írtak.

A foglalkozássorozat fő témája a víz volt, amelyet igyekeztünk minél több szempontból megvizsgálni.
A víz fizikai, kémiai és biológiai jellemzőinek és jelentőségének megismerése mellett jutott időnk történelmi és irodalmi kitérőket is tenni.
E mellett foglalkoztunk a víz gazdasági szerepével, „vizes szakmákkal”, hajózási ismeretekkel, sőt eljátszottunk a gondolattal, hogyan élhetnénk túl, ha egy lakatlan szigetre tévednénk.
Szerencsére ezen túlélési technikák közül a projektzáró táborban csak arra volt szükségünk, hogy megküzdjünk a vérünkre szomjazó szúnyogokkal.
Május végén négy napot töltöttünk el a Tisza-tó mellett, ahol a játéké és a sporté volt a főszerep, de azért a természettudományos foglalkozások sem szorultak háttérbe.
A programok között volt matematikai akadályverseny, érdekes kísérletek a háztartásban és a környezetben fellelhető eszközökkel, hajómodell-verseny a Tiszán, valamint általunk vett vízminták összehasonlítása is.
A Tisza-tó sokszínű élővilágát a partról és a vízből is megcsodálhattuk. A tó körüli kerékpártúra során hosszabb megállót tartottunk a víztározónál, amíg megismerkedtünk a vízerőművek, zsilipek működésével is.
A biciklizés fáradalmait másnap a csónakokban ringatózva pihenhettük ki, miközben gyönyörködhettünk a tó varázslatos madárvilágában, sőt a bátrabbak megmártóztak a tó hűvös vizében is.
Amíg a vonat indulására vártunk még volt időnk búcsút venni a tótól egy utolsó fürdéssel, majd szomorúan megállapítottuk, hogy elérkezett a tábor vége.
Fáradtan, de rengeteg élménnyel gazdagon szálltunk fel a vonatra.