001
002
003
004
005
006
007
008
009
010

 

Természettudományos tábor

Egy igazán jó hangulatú természettudományos táborban vehettünk részt október 18. és 22. között a Nemzeti Tehetség Program pályázatának jóvoltából. A tábort egy Balaton körüli kerékpártúra formájában szerveztük meg annak a 30 szerencsés és ügyes diákunknak, akik tehetséggondozó programunk aktív résztvevői. A kerékpározás és a megállók során végzett megfigyelések, kísérletek jól kifárasztották a csapatot, akik ennek ellenére minden este kaphatóak voltak az újabb és újabb mókás játékok, fejtörők kipróbálására.
A túra Siófokról indult, az első nap az ismerkedés jegyében telt: megismerkedtünk túravezetőinkkel, a Tekerbringa igazán profi, lelkes és nem utolsó sorban türelmes (igyekeztünk Őket is kihívások elé állítani J ) csapatával, kipróbáltuk és magunkhoz igazítottuk a kerékpárokat, valamint elvégeztük az első kísérleteket mérőeszközeinkkel, és elkezdtük kitölteni a CSAF-ot. J Vízmintát vettünk a Balatonból, elvégeztük az első vérnyomásméréseket, és több-kevesebb sikerrel meghatároztuk a víztorony magasságát.
Másnap Balatonfüredig jutottunk, bár a nap jó részét Balatonfűzfőn töltöttük, ahol a csillagvizsgáló látogatása és a távcső kipróbálása után a bob pályán olyan száguldozást rendezhettünk, amilyet a kerékpárral nem tehettünk meg. Persze ezt sem úsztuk meg egy kis fizika nélkül… J
A harmadik nap pihentető volt, viszonylag keveset ültünk a bringán. Tihanyba látogattunk el, ahol a Levendulaházban szappant készítettünk, kielemeztük a Belső tó vizét, ellátogattunk a gejzírkúpokhoz, és próbáltunk elég halkak lenni (nem sikerült J ) az ürgeleséshez. Délután aztán a sporté volt a főszerep: az ügyességi és sorversenyek után nem kisebb sportértékkel bírt az Apátsághoz vezető emelkedő megmászása. Az Apátság megtekintése és a kilátás azonban feledtette minden fáradalmunkat. Lefelé aztán igyekeztünk versenyre kelni az előző napi bobozáskor mutatott sebességünkkel… J
Füreden lázas szoborkeresésbe fogtunk, majd a vacsora után újabb vetélkedős-játékos este vette kezdetét…
Hétfőn Révfülöp felé vettük az irányt, útközben Örvényesen megálltunk a vízimalomnál, majd a forrásnál fa kormeghatározást és mikroszkópos vizsgálatokat végeztünk, valamint vízkiméréses feladatokat hajtottunk végre. Révfülöpön felmentünk a kilátóhoz, ahol Galilei ismert ejtő kísérletét próbáltuk meg elvégezni, este pedig Lakatos tanárnő vezetésével további érdekes, mókás fizikai kísérletezésbe fogtunk. Rajzoltunk hanggal, felemeltünk egy poharat lufival, megnéztük miért nem szabad mentolos cukorkára kólát inni, illetve sokadik próbálkozásra sikerült átszúrnunk a felfújt lufit úgy, hogy ne durranjon ki.
Az utolsó nap délelőtt ellátogattunk a Laposa pincészetbe, ahol egy igazán modern üzemben megnézhettük hogyan készül, és hogyan kerül az üvegbe a bor. Ezután Keszthelyig bringáztunk el, ahol a kastély parkjában rövid betekintést kaptunk a kastély történetébe, majd szomorúan megállapítottuk, hogy elérkezett a tábor vége. Fáradtan, de rengeteg élménnyel gazdagon szálltunk fel a vonatra.