borze (3)
borze (4)
borze (5)
borze (6)
borze (8)
borze (9)
borze (11)
borze (12)
borze (13)
borze (14)

 

2014.04.08.-ai „ÖNKÉNTES” BÖRZE – avagy
Diákok találkozása a fogadó intézményekkel.

Rohanó világunkban saját magunkra is alig van időnk, nemhogy más/mások megsegítésére. Fontos, hogy ez változzon és egy pozitív gondolat társuljon, a közösségi szolgálat kifejezéshez. Meg kell változtatnunk a diákok felfogását, világlátást a tekintetben, hogy azzal, hogy a másikért teszünk valami jót, nem csak az adott teendőinket látjuk el – amit az érettségi feltételéül szabtak - és szerzünk örömet esetleg egy gyermeknek, idősnek, állatnak, hanem rájuk is nagyon nagy hatást gyakorol. Szeretnénk elérni, hogy idővel belássák: tényleg jobb adni, mint kapni. Ezt a célt szolgálta a Köznevelési törvény is, amely 2016 évtől az érettségi feltételeként 50 óra közösségi szolgálatot írt elő.

Mindezek a célok elérése érdekében, az állásbörzék mintájára szerveztünk egy találkozási lehetőséget, a közösségi szolgálatot fogadó szervezetek és a diákok között, mert fontosnak és nagyon aktuálisnak tartjuk az intézmények közvetlen megismertetését és ez által kedvező benyomást keltve a diákokban. A főszervező Gyülvészi Gyula, végzős diák volt, aki ezt a programot az emberismeret és etika tantárgy írásbeli feladataként valósította meg. Szerettük volna elérni, hogy aki eddig rossz véleménnyel volt a közösségi szolgálattal kapcsolatban, az is úgy távozzon a börzéről, hogy „na, igen ez hasznos, jó dolog volt és ide szeretnék jelentkezni!”

Célunk volt az is, hogy minél szerteágazóbb kínálatot mutassunk be a börzén jelen lévő – a közösségi szolgálatban részt vevő - gimnáziumi 8 osztálya számára. Amellett, hogy mind a diákok, mind a szervezetek közelebb kerüljenek egymáshoz, fontos az is, hogy jobban megismerjék egymást, s ez által, szívesebben vállaljanak szolgálatot az adott intézménynél.

Az iskolában előtte figyelemfelkeltő plakátot raktunk ki, aminek elkészítése közben arra törekedtünk, hogy nekik mi tetszene, és tényleg mi keltené fel a figyelmüket.

Meghívott intézmények névsora (Vastagon szedettek, akik részt is vettek):

 1. WWF
 2. Árnyas óvoda
 3. Noé állatmenhely
 4. Gyömrői Árvácskák Állatotthon
 5. Vigyél haza Alapítvány
 6. Élek-Ág Alapítvány
 7. Lelenc kutyamentő egyesület
 8. Fauna Alapítvány
 9. Bárka Kőbányai Szociális és Gyermekvédelmi központ
 10. Beszélj Velem Alapítvány
 11. Kis Lord Alapítvány a Gyermekekért
 12. Természetjáró Fiatalok Szövetsége
 13. Wekerlei Kultúrház és Könyvtár
 14. Greenpeace
 15. Mesevár Óvoda
 16. „Segítő Kéz” Kispesti Gondozó Szolgálat
 17. Kispesti Uszoda
 18. Gyermek Jóléti Központ
 19. Katasztrófa Védelem
 20. Wekerlei Társaskör
 21. Rocksuli Budapest
 22. Harmónia Háza
 23. Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház
 24. AFS Magyarország Nemzetközi Csereprogram Alapítvány
 25. Mozgásjavító Óvoda, Általános Iskola, Szakközépiskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Kollégium
 26. AIESEC

A megjelent körülbelül kétszázhatvan diáknak is szerettük volna megmutatni, hogy milyen sokszínű és emberközeliek az intézmények. Az osztályok egy külön időbeosztás szerint, félórás váltással vettek részt a börzén.  Nagyszerű szervezetek, gondosan jól megtervezett programokkal, lehetőségekkel várták a diákokat. Úgy gondoljuk, hogy tartalmas programokat, lehetőségeket kínáltak fel.

A visszacsatolás érdekében kérdőívet is készítettünk a szervezeteknek, öt olyan kérdést fogalmaztunk meg, ami sikereket árult el a rendezvény alakulásáról.
Az eredményekről reméljük kézzelfoghatóbb szolgálati sikereket is fel tudunk majd mutatni, addig is beszéljenek erről a fotók.

Oláh Ilona
Közösség szolgálati kapcsolattartó